DigiD krijgt sms-functie

      Reacties uitgeschakeld voor DigiD krijgt sms-functie

Beschik je over een DigiD? Dan is het handig om te weten dat de nederlandse overheid de DigiD veiliger wil maken door er een verplichte sms-functie aan te koppelen. Alle overheidsinstellingen zullen naar verwachting al dit jaar met deze nieuwe DigiD gaan werken. Iedereen die er gebruik van maakt, moet daarom een nieuwe DigiD aanvragen. Voor mensen die in Nederland wonen, kan dat op de website www.digid.nl. Ze krijgen dan na drie dagen een brief thuisgestuurd met een activeringscode, waarmee ze online de DigiD kunnen activeren. In de toekomst ontvang je dan wanneer je ergens inlogt met je DigiD, eerst per sms een code, die je moet invoeren. Nadat de nieuwe DigiD met sms-functie verplicht is geworden, kun je bij geen enkele overheidsinstelling meer met de oude DigiD inloggen.

Woon je buiten Nederland? De procedure voor het aanvragen van de nieuwe DigiD met sms-code geldt helaas alleen voor inwoners van Nederland. Naar Nederlanders in het buitenland worden uit veiligheidsoverwegingen geen activeringscodes verzonden. De buitenlandse Nederlanders moeten de code ophalen aan een DigiD-balie in Nederland (in enkele gemeentehuizen aan de belgische en duitse grens of op Schiphol) of bij de ambassade van hun land (als die een DigiD-balie heeft). Het is aan te bevelen om tevoren telefonisch een afspraak te maken.

Maar… voor in het buitenland wonende Nederlanders die AOW ontvangen of die een brief van de SVB hebben gekregen dat ze binnenkort AOW-gerechtigd worden, én die een BSN (burgerservicenummer) bezitten, bestaat daarnaast de mogelijkheid om de nieuwe DigiD en de activeringscode online aan te vragen via de SVB-website:

https://www.svb.nl/int/nl/aow/direct_regelen/dni/

De gehele procedure verloopt vervolgens online! Op aanvragen via de SVB worden namelijk wél activeringscodes naar buitenlandse adressen verstuurd, omdat de adressen van AOW-ers door de SVB zijn gecontroleerd. Klik op bovengenoemde pagina eerst op de link “Uw DigiD aanvragen” (onder de toelichting). Op de volgende pagina worden BSN en andere persoonlijke gegevens gevraagd en de rest wijst zich vanzelf.

Na het versturen van de aanvraag krijg je na ongeveer een week een brief met “Vertrouwelijk” op de envelop, waarin de activeringscode plus een handleiding. Binnen maand moet je de DigiD activeren, anders moet je de aanvraag opnieuw doen.

De handleiding ziet er ingewikkelder uit dan zij is. Wel je mobieltje bij de hand houden, want alvorens de activeringscode op de DigiD-website in te voeren, krijg je een sms-code toegestuurd, die eerst moet worden ingevuld. Pas daarna kun je de activeringscode invoeren. Vervolgens versturen en meteen daarna ontvang je een email dat je DigiD is geactiveerd.

Mensen die geen mobieltje bezitten, kunnen ervoor kiezen om via de vaste telefoon gesproken codes toegestuurd te krijgen.

Nog niet-gepensioneerde Nederlanders in Frankrijk moeten helaas naar Nederland of naar de ambassade in Parijs om (gewapend met hun paspoort met BSN) hun activeringscode op te halen. 

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig een online 24/7 Loket Buitenland in te richten ten behoeve van informatie en dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland. Op 12 juni a.s. vindt bij dit ministerie een bijeenkomst plaats met als titel “Klankbordrol Loket Buitenland”. De VBNGB is voor deze bijeenkomst uitgenodigd en zal met een bestuurslid (Roy Meijnderts) en de adviseur (Jan de Voogd) deelnemen. Ongetwijfeld zullen deze vertegenwoordigers van de VBNGB dit nieuwe probleem voor Nederlanders in het buitenland aan de orde stellen.